Str. 1 dec. 1918, Nr.42C, Et. 2
Loc. Tecuci - GalațiL-V*: 8:00-14:00
*închis de sărbători religioase și legale.
Persoanele cu vârstă peste 35 de ani, fumători, femeile însărcinate, persoanele care suferă de diabet zaharat, stres, prezintă un risc mai mare de a dezvolta afectiuni gingivo-parodontale. Dacă vrei sa afli de ce, citește informațiile de mai jos.
Înaintarea în vârstă mărește riscul afecțiunilor gingivale.
Șansele de apariție ale afecțiunilor gingivale cresc considerabil odată cu înaintarea în vârstă, sistemul nostru imunitar își pierde eficacitatea comparativ cu vârstele anterioare iar scăderea imunității poate contribui la apariția afecțiunilor gingivale.
Fumatul creste riscul de acumulare a plăcii bacteriene ducând la progresia mai rapidă a afecțiunilor gingivale. Medicul dentist Cinel Malita explică de ce fumătorii au risc mai mare de a dezvolta afectiuni gingivale: „În cazul fumătorilor, mecanismele de apărare ale organismului se deteriorează, crescând vulnerabilitatea gingiilor la apariția infecțiilor. Fumul de tigară inhalat determină reducerea circulatiei sângelui la nivelul gingiilor, diminuând astfel aportul de oxigen și substanțe nutritive. Fumatul poate incetini procesele de vindecare ale organismului, astfel incât afecțiunile gingivale se vindecă mai greu sau chiar deloc.”
Riscul de afecțiuni gingivale în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, datorită modificarilor hormonale, gingiile pot deveni mult mai sensibile și mai vulnerabile la sângerări. Femeile însărcinate se confruntă cu simptome ale afecțiunilor gingivale începând cu a doua sau a treia lună de sarcină, iar severitatea acestora creste până în luna a opta. În această perioadă, unele femei pot observa sângerări, înroșirea sau inflamarea țesutului gingival.
Afecțiunile gingivale, a șasea complicație a diabetului zaharat
În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, afecțiunea gingivală este considerată a șasea complicație a acestei boli, chiar dacă pacienții nu își dau întotdeauna seama de acest lucru. Afecțiunile gingivale pot fi cauzate de nivelul ridicat de zahăr din sânge care determină acumularea de placă bacteriană. Persoanele diabetice sunt mai vulnerabile la infecții gingivale întrucât structura vaselor de sange este modificată, ceea ce poate cauza o reducere a circulației sangvine, care, la rândul său poate afecta structura tesutului gingival și celui osos, făcându-le mai vulnerabile în fața atacului bacterian.
Stresul slăbește sistemul imunitar iar organismului îi este mai greu să combată afecțiunile gingivale, în timp ce bacteriile care determină formarea plăcii bacteriene se înmultesc. Totodată, stresul poate determina deprinderea anumitor obiceiuri care duc la apariția afecțiunilor gingivale, cum ar fi fumatul sau consumul unor alimente nesănătoase, precum și ignorarea necesității asigurării unei igiene orale zilnice adecvate sau a necesității vizitelor regulate la medicul dentist.
Cum ne protejam de afecțiunile gingivale ?
Pentru ingrijirea zilnică a persoanelor care suferă de afecțiuni gingivale a fost creată gama specială pentru îngrijirea gingiilor. Gama include paste de dinți, periuțe de dinți cu perii extra-moi, apă de gură pentru utilizarea zilnică și o noua apă de gură pentru îngrijirea temporară intensivă, în două variante, cu și fără alcool.
Pentru prevenirea afecțiunilor gingivale și parodontale se recomandă detartraj+profijet minim o dată la 12 luni !
Strada 1 Decembrie 1918,
Nr. 42C, Et.2, Tecuci 805300
+40 755 405 316
contact@dentaldel.ro
Repere:
Farmacia Ana-Medcenter-Etaj 2
Luni – Vineri*: 8:00-14:00
Sâmbătă-Duminică: ÎNCHIS
*Închis de sărbători religioase și/sau legale.
Știu că drumul spre excelență este unul lung și necesită studiu permanent, însă fiecare rezultat excepțional și pacienții mulțumiți îmi oferă motivația pentru performanță.
– Dr. Delia Grădinaru